אמצעים ספרותיים

7 תגובות, 428 צפיות

היי גולשי וגולשות פורום ספרים וסיפורים!
אני רציתי לגוון פה את כמות האינפורמציה שאפשר לקבל - ולדבר טיפה על אמצעים ספרותיים מסוימים שאני נוהג להשתמש בהם בכתיבה שלי.
מה הם בכלל אמצעים ספרותיים? שאלה יפה.
בואו ונתחיל בזה שאספר לכם כי אמצעים ספרותיים באים להדגיש רעיון או מטרה ביצירה ספרותית. יצירה ללא אמצעים אלו היא יצירה דלה, יצירה שאין בה עניין או משהו מעבר לחיבור מילים.
כסופר וכמשורר, אני בחרתי לספר לכם.ן היום על 2 אמצעים ספרותיים שאני משתמש בהם באמת בלי סוף, שנתחיל? יאללה!

מיטונימיה:
[SIZE=4][SIZE=2]
המיטונימיה היא בעצם החלפה של מושג אחר במושג שונה, אשר דומה לו בשם, בהתנהגות או בזמן!
מה זאת אומרת?
אני עומד לתת לכם.ן תמונה ולתאר אותה. אחרי התיאור, נבין לעומק מה הוא התפקיד של המיטונימיה.
[/SIZE][/SIZE]

[Image: book-review-sweeney-todd-the-demon-barbe...XMZ3S.jpeg]

תיאור התמונה:
לונדון. התמונה מתוארת לנו באפלוליות, כמובן שלילי, ויש ירח מלא. יש אור מעומעם מעששיות שפוקדות כל בית,
אדם מוזר שמתהלך עם מקל לאורך הרחוב השקט, פניו לא ברורות לנו ועל כן הוא עלול להיווצר כמפחיד.

איך המיטונימיה באה לידי ביטוי בתמונה?
נכון שאמרנו, שהמיטונימיה באה להחליף משהו אחר? מושג אחד במושג אחר? אז בעצם, מה שעשיתי, זה שיצרתי אצלכם.ן, קוראי הטקסט, סוג של דימיון מסוים, שעלול ליצור את רמת המתח הזו.
במקום לתאר בפשטות, בחרתי לתאר את הרחוב במיסתוריות, ועל כן - גם אתם תרגישו מסוקרנים.זהו בעצם תפקיד המיטונימיה, לתאר תחושה\רגש\מכאוב מסוימים על ידי תיאור סביבה\זמן\שם\התנהגות. אם בכל זאת לא הבנתם.ן ויש לכם.ן שאלות, אתם.ן מוזמנים.ות לפנות אלי בפרטי.
[SIZE=5]
אנאפורה:

[/SIZE]
אנאפורה היא בעצם שימוש באותה מילה פעמיים או יותר, בתחילת השיר\הסיפור.
כמובן שגם כאן אביא דוגמה.

"עצב, קשה הוא העצב
רגש כה משונה, העצב הזה.
למה, מדוע וכמה?
שאלה ששאלתי אותו." (פיטר אנדרסון, שם העט שלי)

איך האנאפורה באה לידי ביטוי בטקסט?
בטקסט הזה, המילה עצב חוזרת על עצמה שלוש פעמים. דבר שמבטא באופן בוהק שהרגש שילווה את השיר לאורכו הוא העצב,
אנו מבינים, שדובר השיר מנסה להתמודד מול הרגש הזה - דבר שגורם לנו להבין, שגם לדובר יש ערך לרגש.
השימוש במילה עצב בתחילת השיר תשאיר סימנים כהים וברורים לאורך שאר השיר, פשוט כי זהו תפקידה של האנאפורה.
אם גם פה לא הבנתם.ן משהו, הכל בסדר, אני בפרטי.

דיון:
[SIZE=2]האם לדעתכם.ן חשוב להשתמש באמצעים ספרותיים? האם ישנם אמצעים ספרותיים חשובים יותר מאחרים?

[SIZE=5]מטלה ספרותית:

בכל אשכול שלי, אפרסם מטלה ספרותית בהתאם לתוכן שלו. והמטלה להפעם:
אנא כתבו קטע בן 5 שורות, בו תשתמשו או במיטונימיה או באנאפורה. (אנאפורה בדרך כלל מקובלת יותר בשירה, לפרוטוקול)
בהצלחה, מקווה שאהבתם.ן! [/SIZE]
[/SIZE]
3>[SIZE=2]
[/SIZE]
[Image: my3tkyjultz5.png]
♥ .Never Grow Up
האם לדעתכם.ן חשוב להשתמש באמצעים ספרותיים?
כמובן, שימוש באמצעים אמנותיים (ספרותיים) נותן לקורא הרגשה שאותו סיפור הוא שונה מכל סיפור אחר, ויש לסיפור לא רק חשיבה של מילים אלא גם חשיבה אמנותית.
האם ישנם אמצעים ספרותיים חשובים יותר מאחרים?
אני חושב שכל האמצעים האמנותיים הם חשובים, חלקם מתאימים לסיפור 1 ואחד מתאים לסיפור 2.
[Image: FuUFDCe51pDKo.webp]
האם לדעתכם.ן חשוב להשתמש באמצעים ספרותיים? האם ישנם אמצעים ספרותיים חשובים יותר מאחרים? לדעתי חשוב הכל.
[Image: giphy.gif]
בברכה,דניאל - מנהל תחום מוזיקה, כתב בעיתון ומשגיח בכוכב שלנו.
האם לדעתכם.ן חשוב להשתמש באמצעים ספרותיים? האם ישנם אמצעים ספרותיים חשובים יותר מאחרים?
כן בוודאי עוזר להבין בצורה הרבה יותר טובה את המשך העלילה \ הסיפור . לא חושב שיש משהו שהוא חשוב יותר מהשאר לדעתי הכל חשוב .
דיון:
האם לדעתכם.ן חשוב להשתמש באמצעים ספרותיים? כן, זה מעשיר את הכתיבה ונותן לקורא סיבה להמשיך לקרוא, מותח בו, יוצר בו עניין ...
האם ישנם אמצעים ספרותיים חשובים יותר מאחרים? לא, לפי דעתי כל אמצעי ספרותי תורם בסופו של דבר ליצירת הסיפור.

[SIZE=5]מטלה ספרותית:

כאשר החלקתי את אצבעותיי על המתג, שבבי אבק מתרוצצים באוויר התגלו לפניי, כמתשתשים את החפצים הישנים הזרוקים בפינת החדר. האווירה החנוקה והקודרת הזכירה לי ימים נשכחים, בהם נשלחתי ללא אבל בחפי פעם להביא את התקליטים הישנים מהמרתף. תמיד אותם התחושות והפחדים אפפו אותי, הצמרמורת והחרדות התפשטו בגופי כל צעד צעד לעבר המטרה. לפתע, התחלתי לשקשק ממעשיות ממוצאות. הייתכן ובאמת מסתתר ערפד איי שם בין הסדינים המלוכלכים, שמחכה רק לקפוץ עליי בשניה שאניח את כף רגלי בכותלי החדר ?

ניסיתי מיוטנימיה, סליחה על הכתיבה החלודה אני דיי עייפה

אשכול יפה ומושקע, כל הכבוד
[/SIZE]
האם לדעתכם.ן חשוב להשתמש באמצעים ספרותיים? האם ישנם אמצעים ספרותיים חשובים יותר מאחרים?
כן זה גורם לקורא להתעניין ולרצות לקרוא עוד. כל האמצעים הספרותים חשובים
החדר הקטן והמחניק, הכיל אך ורק שולחן ועליו מחברת ריקה. השולחן היה מלוכלך וישן, מה שגרם לתחושת אי נוחות להתקרב אליו, בטח שלא לגעת בו.
לא הייתה שום דלת בחדר המוזר, והרגשתי קלאוסטרופוביה ברמה בלתי ניתנת לתיאור. הרצפה הייתה שחורה ועקובה מדם, מעוררת חלחלה ובחילה.

ייצא לי טוב? P: ניסיתי מיטונימיה..
אני נדהם מהכשרונות הנהדרים שיש בפורום. נפלא.
[Image: my3tkyjultz5.png]
♥ .Never Grow Up